Hygienia- ja siivoussuunnitelma

Elintarvikkeiden tuotannossa on aina noudatettava hyvää elintarvikehygieniaa, jolla varmistetaan elintarvikkeiden turvallisuus, terveellisyys ja puhtaus. Sairaana ei saa tulla töihin. Erityisen tärkeää koronaviruksen torjunnassa on käsienpesu. Aromikekkereiden työtekijät ovat ammatiltaan kokkeja ja ovat olleet aromikekkereillä töissä useita vuosia. Olemme aina toiminnassamme noudattaneet hyvää elintarvikehygieniaa vuodesta 2001.

Työntekijät:

  • Käsienpesun tehostaminen ja pesu vähintään 20 sekunnin ajan. Ohjeistettu ns. kirurgien tapa pestä käsiä. Hanankahvaan ei kosketa sormilla.
  • Emme tee lainkaan ruokaa ilman hanskoja. Hanskoja vaihdetaan usein. Ja käsiä pestään aina välissä.
  • Keskitytään siihen, ettei kasvoja kosketeta.
  • Myös kertakäyttökäsineitä käytettäessä on vältettävä omien kasvojen koskettelua, koska muuten käsineiden käytöstä ei ole mitään hyötyä. Käytetyt kertakäyttökäsineet heitetään roskikseen käytön jälkeen. Käsineet puetaan ja riisutaan niin, että kosketaan vain käsineen suuaukon reunoihin ja sisäosiin.
  • Hiukset hyvin kiinni ja suojapäähine päässä.
  • Töihin ei saa tulla sairaana. Jos mitään oireita, pitää ehdottomasti jäädä kotiin.
  • Henkilökuntaa paikalla noin 3-5 hlö.
  • Pyritään pitämään 1-2 metrin turvavälit. Keittiössä on hyvin tilaa ja tämä voidaan aika hyvin huomioida.
  • Yskimistilanteessa mennään pois ruuan luota yskäistään hihaan. Tämän jälkeen pestään kädet ja vaihdetaan puhtaat hanskat.
  • Puhelimet pidetään sivupöydällä ja ne pyyhitään säännöllisesti desinfiointiaineella. Jos puhelimeen kosketaan, pestään kädet ja vaihdetaan hanskat.

Työtilat:

  • Pinnat pyyhitään aamulla ennen ruuanlaiton aloittamista ja vähintään kahden tunninvälein (kello soi muistutukseksi). Monesti useamminkin työprosessin vaihtuessa.
  • Valokatkaisimet, ovenkahvat, hanat, jääkaapin ovet, WC:n vedin, uunin oven kahvat pestään 2-4 kertaa vuorokaudessa.
  • Siivouksessa käytetään heikosti emäksistä pesuainetta, kloriittia ja kertakäyttöliinaa, joka hävitetään jokaisen käytön jälkeen.
  • Siivous aloitetaan aina puhtaammasta päästä likaisempaan.
  • Lattioiden pesu työpäivän päättyessä.
  • Lattianpesuvälineet puhdistetaan hyvin pesun jälkeen ja pestään säännöllisesti 90 asteessa.

Elintarvikkeet:

  • Kuorman saapuminen tukusta: pysytään 5 metrin päässä kuljettajasta, puretaan kuorma hanskat kädessä välittömästi ja viedään pahvit heti keräykseen. Tämän jälkeen hyvä käsienpesu ja puhtaat hanskat käteen.
  • Oleellisia ovat puhtaat kädet, astiat ja käsittelyvälineet, siisti työympäristö ja turhan koskettelun välttäminen sekä elintarvikkeiden säilytys suojattuna oikeassa lämpötilassa.
  • Tämän hetkisen tiedon mukaan virus ei tartu elintarvikkeiden välityksellä. Ruoan valmistamista ja tarjoilemista muille on syytä välttää aina sairaana ollessa. Käsien puhtaus ja ruoan muu hygieeninen käsittely ovat tärkein keino välttää monenlaisia elintarvikkeiden välityksellä tarttuvia tauteja. Ruokavirasto 19.3.2020
  • Tämänhetkisen tiedon mukaan COVID-19 koronavirus tarttuu sairastuneesta ihmisestä pisaratartuntana toiseen ihmisen, kun sairastunut yskii tai aivastaa. Toistaiseksi yhdenkään ihmisen ei ole todettu sairastuneen elintarvikkeiden välityksellä. Ruokavirasto 19.3.2020
  • COVID-19 tarttuu pisaratartuntana tartuntaa kantavasta ihmisestä, eikä kauppojen pintojen tai esineiden osuutta pidetä merkittävänä taudin leviämisessä. COVID-19:n ei ole todettu tarttuneen elintarvikkeiden välityksellä, eikä elintarvikkeiden desinfioimisesta ole tämän hetkisen tiedon mukaan hyötyä tartuntojen ehkäisyssä. Kasvikset ja hedelmät pestään tai kuoritaan kuten yleensäkin.  Ruokavirasto 19.3.2020
  • COVID-19 ei säily eikä lisäänny elintarvikkeissa. Kaikkiin elintarvikkeisiin pätevät ruoan valmistamisen ja käsittelyn perusohjeet. Ruokavirasto 19.3.2020

Kuljetus:

  • Ruokien kuljettavat pitävät hanskoja kädessä, kun koskevat paperikasseihin.
  • Myös heille ohjeistettu, ettei kasvoihin saa koskea ja miten hanskat laitetaan käsiin.
  • Hanskat vaihdetaan herkästi uusiin. Roskasäkki käytetyille hanskoille varattu autoihin.
  • Autoihin on varattu käsidesiä.
  • Sairaana ei saa tulla töihin.
  • Kuljettaja jättää ruuan oven taakse, soittaa ovikelloa ja poistuu 5 metrin päähän.
  • Auton ratti ja kaikki mihin on koskettu, desinfioidaan kuljetuksen jälkeen.
  • Pidämme huolen myös kylmäketjun säilymisestä.

Nouto:

Ruuat voi noutaa Aromikekkereiden keittiöltä Matinkylästä. Soitto numeroon 0400-947 861 noin 5 minuuttia ennen. Nostamme herkkukassin ulkopuolelle katoksen alle pöydälle ja menemme takaisin sisään. Näemme ikkunasta, kun tilausta saavutaan noutamaan. Ethän tule keittiölle sisään, kiitos.